Språklig utvikling

Språklig sett så vet jeg faktisk ikke hvor mye et barn på 18 måneder skal kunne. Men frøkna her lurer jeg litt på hvor kommer fra noen ganger. Altså, hvilket land kommer hun fra. Haha. Hun har ord på ting som ikke har noen sammenheng med det egentlige ordet. Som at mami betyr smokk, eller at kai betyr både sko og stein. Og for ikke å snakke om den gaia-perioden vi nettopp har kommet ut av. ALT var gaia. Hva er gaia? Noen ord (og lyder) hun kan: Mamma, pappa, ball, sko (kai), stein (kai), smokk (mami), bade, bil (brr), brød (brr), mer, lue (huva), is, kake, kjeks (æs), ut (iis), ja, nei, banan, pære, youghurt (yoa), blåbær (yoa), jordbær (yoa), bleia, varm (ooh/oofh), kald, hei, baby, buss. I tillegg kommer dyr og dyrelyder, som gjerne er det samme. Lurer litt på om hun gjør seg forstått i barnehagen, men de kjenner henne vel såpass godt nå at det er sikkert ikke noe problem. M er også veldig opptatt av at ting er likt. Som at mamma har vann i glasset, og Marielle har vann i koppen sin. Eller at pappa spiser youghurt og müsli han også. Mamma kjører bil, pappa kjører bil og Marielle kjører bil. Osv. marielsksko Hovedpersonen selv heter forresten Maja. Vi startet i sommer med Mællemæll, men nå er det visst enklere med Maja. Vi burde vel ikke gjøre det, men det hender vi kaller henne Maja vi også. Prøver å være bevisst å si Marielle – men det er fort enklere å si det samme som henne. Det er de to siste ukene hun har begynt å ha to ord sammen. Som f.eks «maja pappa» da de spiste lik frokost og «mamma kake» da hun på helsestasjonen skulle gi meg leke-kakebiten 🙂 Som alt annet kan man vel ikke sammenligne hver og en av disse barna på samme alder. Men hvordan er deres små på språk-fronten? Gjør de seg forstått? Har de egne ord på noe?

Reklamer

11 kommentarer om “Språklig utvikling

 1. Mari sier:

  Hehe kjenner meg igjen, her går mennemennemeh til det meste: drue, yoghurt, mer, banan, vann :p

  I tillegg sier hun ja, nei, mamma, pappa, ko (sko), se der, brr (bil og båt). Ofte peker hun mest på ting hun vil ha, kanskje fordi hun er lei av at vi ikke alltid forstår heller? 🙂 18mnd her og

 2. SofieGO sier:

  Her kommer det stadig nye ord. De to seneste er Bebi (baby) og bæsj. Hurra for det siste… Mamma bæsj? Pappa bæsj? Mommo bæsj? Yey… Men det er mange fine ord også, og det er rart hvor fort hun plukker opp! Tror det har kommet kanskje 5-6 nye ord bare denne uka 😀

  • vigdiswiggen.com sier:

   Hehe. Her sier hun foreløpig bare «bæsj» når vi skifter bleie, som i et spørsmål 🙂 Får se hvor lenge det varer 😛 Morsomt med ord ja. Her har det gått i racerfart på nyåret. Nye ord hele tiden, hermer ofte etter oss 🙂

 3. Lindi sier:

  Hehe så gøy! 🙂
  Her sier også lillemor (16 mnd) mye rart og uforståelig. En helg sa hun hele tiden «dubai», haha. Vet ikke om det var fordi det var et morsomt ord å si eller om det faktisk betød noe 😛 Plutselig sa hun det aldri mer. Nå er det «megogmeg».. Hmm.. 😉 Ellers så går det mye i mamma, pappa, ja, nei, mhm, oj, næh, «offa» (farlig/varmt), «møø» (hva sier kua?), «pfhoo»-lyd til billyder, og nå om dagen har hun fått helt dilla på druer så hun går og sier «drue» hver gang vi skal spise.. 😛 Og hun svarer ja eller nei, eller mhm, når vi spør henne om ting. Selv om hun vel ikke alltid vet hva hun svarer på 😉 «Nei» er vel ordet som er mest brukt om dagen… Skal bestemme selv 😉

 4. Tilbaketråkk: Mitt 2013 | Vigdis Wiggen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s