Med seiershetta på

Pernilles termin var satt til 24.april, selv trodde jeg på forhånd at 21.april ble hennes dag – basert på det faktum at Marielle valgte å komme 3 dager før sin termin (1./4. – og begge dagen før menstermin). Men hva er vel sjansen på at to fødsler skjer samme dag i svangerskapet?

Mandag 2.påskedag (21.april) hadde jeg 2 cm åpning rundt kl 01 – etter et par timer med svake rier og da kjørte vi rolig til Tynset Sykehus der jeg ble superglad for badekar på føderommet. Endelig skulle jeg få føde i badekar! Det var jo planen min sist også, men da fødte jeg jo hjemme. Etter litt registrering ble det bekreftet at riene var uregelmessige, og vi bestemte oss for å prøve å sove litt til det eventuelt tok seg opp. Klokka var nå 2.30 tror jeg. Etter et par turer på do kastet jeg opp, og fikk plutselig en hard og lang rie – så jeg gikk på do igjen. Plutselig kom pressetrangen, og jordmoren måtte springe de få meterene fra kontoret for å rekke «jobben sin». Det var vel 2 eller 3 pressrier før Pernille var ute, og kanskje 15 sekunder fra at Paul ble jordfar på badet igjen (han ble jo det nesten sist og). Pernille kom i/ sammen med fostersekken da vannet ikke gikk i forkant.
Tidspunktet for fødselen ble satt til 3.24, så dette gikk vel nesten fortere enn forrige gang. Jeg føler meg heldig som har så kjappe og fine fødsler. Jeg gruet meg litt på forhånd, og sa til Paul at jeg kom til å være ei pingle og syte og klage denne gangen. Men i følge helsesøstra så «går jeg inn i meg selv», og informerer ingen om hvordan det egentlig går. Paul visste ikke engang at jeg satt med rier mens vi var hjemme og spilte brettspill med folk på besøk. Jeg synes selvfølgelig det er utrolig teit selv nå i ettertid, men jeg tenkte vel at det skulle bli så mye værre, og vare så mye lengre – så hvorfor syte nå?! 😉

Men det var en fin fødsel 🙂 Riene var vondere enn jeg husket, mens de to-tre pressene for å få ut ungen var mindre vondt enn jeg husket. Kunne født igjen nesten med en gang. Nesten!
20 minutter etter fødselen lå jeg og ammet og jordmoren kom med champagnebrus før vi flyttet over på familierommet like borti gangen. Jeg følte meg som en superkvinne etter enda en rask og fin fødsel 🙂 Badekar får jeg satse på dersom det blir en neste gang.

DSC_0942

 

Uttrykket å bli født med seiershetta/-lue/-skjorte på betyr at barnet blir født i fostersekken, altså uten at vannet går først, eventuelt at det er igjen en bit av fostersekken på barnets hode idet det kommer ut.
Dette er visst et sjelden fenomen (delvis kanskje fordi de nå tar vannet?), og det sies at det blir noe ekstra spesielt med disse barna. I gamle dager var de gjerne hekser eller hadde overnaturlige evner. De kunne være ekstra heldige.

En sjelden gang blir barn født med fosterhinnen. Det ble sett som et tegn på god lykke, og hinnen ble bevart. Den ble kalt for seierslue, og skulle verne eieren mot alt ondt. Ofte ble den straks innsydd i barnets klær og mange bar den alltid med seg. Dersom eieren gikk med seiersluen på hodet tre ganger rundt et brennende hus, så ville ilden stanse. Fra Steinkjer fortelles det at en gård sto over en brann to ganger til tross for at det brant i nærheten. I 1955 kunne skrev VG at en brann i Snåsa var blitt slukket ved hjelp av en seierslue. I Nordland kunne en som var født med seierslue bare late vannet i brannen og da ville den slokne. (LINK)

 

Reklamer

3 kommentarer om “Med seiershetta på

  1. mammamarianne sier:

    Så spennende å lese! Og godt å høre at alt gikk så raskt og greit 😀 Jeg hadde også en fin og rask fødsel første gangen, så satser på at det gjentar seg her også 🙂

    • vigdiswiggen.com sier:

      Jeg er superheldig med fødslene mine altså, jeg kan bare føde og føde og føde tror jeg. Haha. Men håper du får en rask en du også 🙂 De jeg har snakka om som har født både raskt og tregt foretrekker alltid den raske, forståelig nok 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s