Alkoholdebatten

Nå er vi her. Julen. En av de høytidene da det igjen dukker opp artikkel etter artikkel om barn og alkohol. Det er samme interesse for dette temaet før sommerferien. Da enkelte reiser på (syden)ferie og drikker seg dritings og håper barna klarer seg alene. Eller ikke tenker stort på dem i det hele tatt.
Jeg blir svært engasjert når det kommer til temaet alkohol.
Alkohol har satt flere spor i livet mitt, direkte og indirekte.

Jeg må starte med å si at som nykonfirmert var jeg ikke bedre enn noen andre. Jeg drakk, var dritings og spydde som alle andre. Etterhvert som årene gikk, festet jeg nok nesten hver helg. Det var det vi gledet oss til. Husker alt var klart for fest og moro når treliteren med hvitvin var i hånda og et par tjuepakninger lå i veska.
Det var tider det…

Jeg husker ikke når det skjedde, men det begynner å bli noen år siden nå. At jeg skjønte at det ikke var dritings som var best. Brisen var faktisk mye mer komfortabelt. Både den dagen, og for ikke å snakke om dagen derpå!

Nå har det gått nye år, jeg har blitt tobarnsmor. Blitt eldre. Skjønt mer av livet. Skjønt mer hvorfor ting har blitt som de har blitt. Hvorfor mennesker har handlet som de har gjort. Hvorfor de har drukket så mye som de har. Og konsekvensen av dette.
Og kanskje er det disse sporene som nå begynner å synes – de blir tydeligere i hodet mitt. De lager meningene mine. Holdningene mine.

Jeg synes det er helt greit å drikke et glass eller to i trivelige lag. Etter hva man tåler. For sånn er det i Norge. Alkohol er så mye kos! Ofte blir det litt for mye kos for enkelte. Det starter med en halvliter, men plutselig er hele sixpacken borte. Eller vinflaska. Eller vinkartongen!
Jeg kan veldig gjerne samles noen jenter og kose oss med et par glass med vin, det har jeg ingenting i mot. Men det er den fylla jeg ikke liker.Når folk blir overstadig, annerledes, likegyldig. Eller overdramatiserende for den del. Hvorfor er dette målet? Hvorfor er dette ønskelig å oppnå?

Dette ble et rotete innlegg. Men til poenget: når det kommer til barn og alkohol så skjønner jeg ikke hvorfor det ikke går an å droppe alkoholen. Hvorfor er det ekstra koselig rundt bordet med øl eller vin i glasset? Tenk på barna først. Julen er for barna. All tid er for barna. Barna først. Alltid.

Vår jul kommer til å være med en 100 % edru mamma, og sånn vil jeg det skal være alltid. Rundt mine barn er det uaktuelt med overstadig beruselsese og fyll. Barna mine, og alles barn fortjener bedre. De fortjener det beste.

Hva mener du? Er det greit å drikke litt? Hva er litt?

Reklamer

En kommentar om “Alkoholdebatten

  1. trine sier:

    Enig ma du 🙂 Alkohol å unga høre ikkje ilag, jula e for ungan! Så her ska mor ha d samme i glasset som A (Brus) 😀

    Ønske dåkk ei god jul ⭐🎅

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s