Når far får fødselsdepresjon

Visste du at ca 8 % av mennene får fødselsdepresjon? Visste du i det hele tatt at dette var noe menn kunne få? Det er en like stor omveltning for de nybakte fedrene å venne seg til den nye hverdagen som hos mor. Ca 10 – 1 4 % kvinner får fødselsdepresjon, og til og med det er hos mange et tema de gjerne ikke snakker om. Så, hvor tabu synes du det er hvis det er snakk om at faren er den som får de negative ettervirkningene ved å bli pappa?

Hvis man begynner å tenke etter, så er det ikke så rart at menn også kan få en fødselsdepresjon, det er kanskje rart ikke flere får det? Vi kvinner går og kjenner på følelsene, sparkene, romsteringen og alt som hører med i mange måneder. Det kan være vanskelig for den kommende faren å føle det samme. Så sånn egentlig – så bruker vi 9 måneder på å bli mødre, mens fedrene får hele livet snudd opp ned på bare noen timer. Plutselig er de pappa. Plutselig har de ansvaret for et lite nurk. For i månedene før har ikke noe forandret seg for dem, bortsett fra en kanskje hormonbombe av en kjæreste 😉

Noen av symptomene som er ekstra typisk å finne hos menn er:  sinne, aggressivitet, irritabilitet, lav stressterskel, mangel på appetitt eller overspising, rastløshet, misbruk av forskjellig art, utagerende oppførsel, behov for å være for seg selv og motvilje mot å se venner og familie, drukner seg i arbeid uten å ha arbeidsglede.

 

 

Kilder:
http://www.babyverden.no/sider/Lister/Nyhetsbrev/Nyhetsbrev-280509/Ogsa-pappa-kan-fa-fodselsdepresjon/
http://blog.medisin.ntnu.no/fedre-far-ogsa-fodselsdepresjon/
http://kilden.forskningsradet.no/c17251/artikkel/vis.html?tid=38890

Reklamer

En kommentar om “Når far får fødselsdepresjon

  1. Anne-Helene sier:

    Det er et viktig tema og ganske så underkommunisert. Kjempebra at du skrive om det. Jeg skrev om det for noen år siden, kanskje på tide å dra det opp igjen..

    Det viktige er å akseptere at sånn er det. Og at helsestasjonen er bevisste på far, ikke bare på mor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s